Tedarik zinciri, tüketiciden üreticiye, üreticiden toptancı, dağıtımcı ve müşteriye, tüm tedarik zinciri olan ham madde, mamul, yarı mamul, bilgi ve para akışının sağlanmasıdır.

bilgi teknoloji hizmetleri

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik zinciri yönetimi de tüm bu faaliyetlerin doğru zamanda ve doğru fiyata, en düşük maliyet ve en yüksek verimle ulaşmasını sağlayan yönetimdir. Tedarik zincirini ham madde alımından satışa kadar her bir birimin ve organizasyonun birbirine bağlı ve uyumlu şekilde çalışması olarak görebiliriz.

Sadece en kaliteli ürünü almak ya da satmak günümüz ticaretin de yeterli olmayabilir. Firmaların çokluğu, müşterilerin de tercih seçeneklerini çoğaltmaktadır. Her müşteri doğal olarak çıkaranı en uygun firma ile çalışmak ister. En kısa zamanda, en düşük maliyetle ve en kaliteli üretimi yapan firmalar her zaman tercih sebebidir. Bu da firmalar arasında ciddi bir rekabet anlamına gelir. Firmalar bu rekabetle gün be gün kendini geliştirerek başa çıkabilirler. Kendini geliştirmek için tüm organizasyonlarını kontrol etmek, organizasyonların takibini eksiksiz yapmak ve tüm birimlerin birbiriyle uyumlu çalışmasını sağlamak gerekir. Tedarik zinciri yönetimi ile tüm organizasyonları kontrol altında tutarak, gereksiz zaman ve iş gücü kaybını önlemek, gereksiz harcamalar yapmak, üretim hatalarını en aza indirmek, ürünün müşteriye en kısa zamanda istenen seviyede ulaşmasını sağlamak amaçlanır.

Tedarik Zinciri Aşamaları

Tedarik zinciri aşamalar halinde işleyen yönetim biçimidir. Her bir aşama bir sonraki ile bağlı ve bir zincir şeklinde ilerler. Bu zincir sipariş, ham madde alımı, üretim ve satış ve dağıtım organizasyonlarının baştan sona bilgi alış verişinin olduğu, tüm birimlerin koordine ve birbiriyle uyum içinde çalıştığı sistemdir.

Talep ve sipariş yönetimi

Müşteriden gelecek sipariş ve talepleri ön görmek, gerekli mali hesapları yapmak ve müşterinin sipariş isteklerine kısa sürede cevap vermek amaçlanır.

Satın Alma

Talep edilen ürünün üretimi için gerekli ham madde ve malzemenin uygun maliyet ve zamanla tedarik edilmesi sağlanır.

Planlama

Tedarik zincirinin tüm aşamalarının planlaması yapılır. Üretimin en az maliyetle, en kısa sürede tamamlanıp müşteriye ulaşması için gerekli tüm organizasyonlar planlanır.

Üretim

En önemli aşamadır. Üretime başlamak için gerekli tüm aşamalar, üretime en hızlı şekilde başlama amacıyla yapılır. Üretim için gerekli malzeme ve ham madde kullanılarak, istenen kalitede üretimin sağlanması, üretimde gecikme ya da problem olmaması, verimi yüksek üretimler yapılması amaçlanır.

Stok ve Depo Yönetimi

Firmanın sahip olduğu tüm malzeme, ürün ve ham maddenin kontrolünün yapılması, üretim için gerekli malzemelerin belirlenip, hazır olması, üretimin hızlı şekilde başlaması ve üretilen malların depolarda, sevkiyat olana kadar saklanması sağlanır.

Sevkiyat

Üretilen malın depolardan, müşteriye en kısa sürede ulaştırılması sağlanır. Sevkiyatta karışıklık ve sorun çıkmaması için elektronik izleme uygulanabilir.

İlginç Bulabileceğiniz Daha Fazla Blog Yazısı